Pages

AHLAN WASAHLAN DIUCAPKAN KEPADA SEMUA PENGUNJUNG. MOGA KALIAN SENTIASA DI DLM REDHA ALLAH SELALU.SYUKRAN KERANA MENGUNJUNG. KOMEN DAN SARANAN ANDA AMAT DIPERLUKAN

Friday, 30 November 2012

Kekuatan itu harus di cari bukan menunggu =')

Alhamdulillah hari ni hari semangat utk terus menulis ='D

Sebagai manusia yang terlalu bnyk kelemahan . kita mesti KUAT  ! Walau apa sekalipun ujian yg dtg , pengakhirannya tetap INDAH ! Hari-hari cubalah untuk doa supaya hari2 yg kita lalui adlh hari yang terbaik walaupun kdgkala terlalu bnyak dosa yg kita dh lakukan =') Sekurang2nya kita still kuat utk memohon kan ? ='D

SO , untuk post kali ini . ada la nk share sikit kan . TIPS2 UNTUK MENGUATKAN DIRI !

Does it sounds interesting ? hee . .Apakah kelemahan dan kekuatan yang ada pada diri kita, bagaimana hendak cari kekuatan dalam diri kita dan bagaimana hendak ubah kelemahan menjadi kekuatan?

Kita perlu tutup kelemahan untuk kita kekalkan kekuatan kita kan =')

Sungguh ! diri ini ...

*Mencari kekuatan diri bagi menghadapi bisikan syaitan yang mengajak untuk menjauhkan diri dariNya.
*Mencari kekuatan diri untuk sentiasa istiqamah dalam beribadah kepadaNya.
*Mencari kekuatan diri bagi merubah diri ini ke arah yang lebih baik.

*Mencari kekuatan diri untuk terus bersemangat meneruskan kehidupan kita sebagai pelajar di institut ini.

*Mencari kekuatan diri bagi menghadapi cabaran hidup bersama kawan-kawan dan teman-teman, tanpa emak ayah di sisi memberikan panduan dan semangat.

*Mencari kekuatan diri untuk berhadapan dengan hamba Allah di sekeliling kita yang punya bermacam-macam ragam.

*Mencari kekuatan diri bagi menghadapi hari ini dan hari seterusnya yang pasti akan ada dugaan menanti buat diri kita.

*Mencari kekuatan diri bagi menyedarkan diri ini bahawa diri ini tidaklah sempurna. Ada lompang sana sini dari semua segi.

*Mencari kekuatan diri bagi menundukkan pandangan.

*Mencari kekuatan diri untuk tidak berputus asa dalam pelajaran.

*Mencari kekuatan diri bagi menyedarkan diri ini sudah besar, sudah dewasa dan tahu untuk berfikir yang mana baik dan yang mana buruk.

*Mencari kekuatan diri untuk berdikari.

*Mencari kekuatan diri untuk lebih berhati-hati dalam apa saja perkara yang kita lalui.JADI , SEDIKIT PERKONGSIAN BERKENAAN CARA2 UNTUK KITA TERUS KUAT :

Moga bermanfaat untuk semua , xsemua mungkin sedikit =')Pertama
,
mengikhlaskan niat dalam segala tindak tanduk. Keikhlasan akan memberi kekuatan dan memudahkan kita melaksanakan perintah Allah SWT. dan menjauhi segala larangan~Nya.

Kedua, menafikan semua kekuatan selain dari kekuatan Allah. Inilah yang sering dilafazkan oleh seorang mukmin dengan zikirnya: La haulawala quwata illabillah.

Ketiga, melengkapkan dengan ilmu terutamanya ilmu al-Qur’an, tafsir, hadis, tauhid dan sirah. Termasuk juga dalam sumber kekuatan ialah ilmu-ilmu yang membantu kita membangunkan sumber insan dan menguruskan kehidupan dunia.

Keempat, melakukan amalan soleh sama ada dalam bentuk ibadat atau memberi khidmat kepada masyarakat, atau menunaikan kewajipan terhadap Allah, diri sendiri dan juga kepada orang lain. Amalan soleh mempunyai makna yang luas merangkumi setiap perkara yang mendekatkan diri kita kepada Allah SWT dan mendatangkan keredaan~Nya. walaupun berbudi kepada tanah atau belas kasihan kepada haiwan.

Kelima, tidak merasa lemah dalam menghadapi apa-apa situasi.

Keenam, mencari sumber rezeki yang halal supaya tidak bergantung dengan orang lain. Dengan mempunyai pendapatan dan pencarian hidup yang sendiri, seseorang itu dapat menghindarkan diri dari meminta-minta dan meraih simpati daripada orang lain. Semuanya itu bertentangan dengan sifat kekuatan yang dikehendaki oleh hadis ini. Mencari rezeki bererti menunaikan hak diri sendiri, ahli keluarga yang kita wajib menyediakan nafkah perbelanjaan untuk mereka.
 Dengan mempunyai harta kita dapat menunaikan hak-hak kehartaan seperti zakat, sedekah dan memberi pinjaman kepada orang yang memerlukan iaitu al-qardh al-hasan. Selain itu, kita dapat menyelamatkan diri kita dari harta yang tidak halal kerana itu akan menjejaskan hubungan kita dengan Allah yang maha kuat dan perkasa, tempat kembali segala kekuatan dan tidak kekuatan yang sebenarnya melainkan kekuatan~Nya.

Sungguh , ini hanyalah perkongsian semata2 dalam rangka untuk saya mencari jalan jua untuk kuatkan diri sndiri . Sama2 berusaha untuk kuatkan diri , hati kerana ...

KEKUATAN ITU TIDAK DATANG TANPA DI CARI !


So , that's it for today . Moga tuhan redha dan cintakan saya dan anda-anda semua ! ameen =)#salam.mujahadah-Puteri.Akhirat2 comments:

 1. Alhamdulillah..terima kasih atas perkongsian...

  Jemput singgah di blog saya ya..

  idailani.blogspot.com

  ReplyDelete
 2. Alhamdulillah..terima kasih atas perkongsian...

  Jemput singgah di blog saya ya..

  idailani.blogspot.com

  ReplyDelete